YogaSOMATICS – meget mere end stræk
Du vågner om morgenen og strækker dig
Det gør du helt ubevidst og din krop ved lige præcist hvordan den ‘sætter sig selv på plads’ og strækker søvnen ud af sind, muskler og bindevæv. Uden program eller tidsramme, men udelukkende ved hjælp af dine sanser og neurologisk feedback. Kroppen nyder strækket og gør dig glad. (Dette kaldes pendiculering – spænd og afspænd og neutraliserer musklerne)
Du kommer ned i fitnesscenteret eller sportshallen og laver måske udstrækning før eller efter din motion. Strækket bliver højst sandsynligt en lært metode i et bestemt tidsinterval og med bestemte øvelser. Samtidig snakker du måske med træningspartneren og skubber dig selv lige lidt mere, end hvad din krop synes er fedt. Det har vi lært. Musklerne spænder op for at beskytte sig selv fra en fibersprængning og måske holder du vejret fordi du anstrenger dig for meget, eller fordi det gør ondt. Presser dig selv lige lidt mere, for ellers bliver det aldrig godt. Mere er mere.
Men måske er det helt omvendt: Less is more!
Kan du se forskellen? Og er forskellen vigtig?
Ja, hvis du spørger mig (og mange andre der arbejder med kroppen i somatisk regi).
Den generelle hensigt med statisk strækning er at trække en muskel længere eller ind i en tilstand af afslapning. Når vi strækker på den statiske måde med en hensigt (hjernen har bestemt at musklen skal strækkes) frakobler vi den sensoriske del af hjernen, hvis vi ikke er tilstede med oplevelsen (vi snakker med andre, tænker på noget andet, eller tvinger kroppen ind i en form vi tror er nødvendig og godt).
Hjernen er musklernes kontrolcenter og forandringer sker kun i kroppen hvis vi aktiverer hjernens feedbacksystem så den kan modtage information til det sensoriske og motoriske center. Hjernen skal være fuldt bevidst engageret i processen for at ændre det, musklerne gør.
Og det kan vi kun gøre ved at lytte til kroppen. Åbne vores sanser til oplevelsen af den handling vi foretager os. Og reagere ud fra de impulser vi får. Ligesom det morgenstræk jeg beskrev i starten. Der kan du ikke gøre noget ‘forkert’, for din krop ved bedst. Hvis du lader kroppen tage styringen. Det bliver en ‘genstart’ for hele systemet.
Formålet med stræk er ikke at blive smidig. Ikke at blive veltrænet, slank eller smuk. Formålet med stræk er at ‘nulstille’ musklerne. At lade musklen vende tilbage til ‘neutral’ – uden spændinger, smerter eller mønstre skabt ud af dårlige sidde- og bevægelsesmønstre. At frigøre og smidiggøre bindevævet, så vores naturlige bevægelsesfrihed kan genetableres. Hvis du lever med eller har oplevet smerte ved du hvad jeg snakker om.
Somatiske øvelser kræver en fokus på hvordan en bevægelse får dig til at føle. Og herfra kan du genetablere den naturlige forbindelse mellem hjerne og krop – der med tiden måske netop gør at du bliver smidigere, mere smertefri, gladere, slankere eller hvad dine andre dagsordener ellers må være for at give din krop en times opmærksomhed.
Kig fx på et dyr – din kat eller hund. Hvornår har den sidst strækket sig til en fibersprængning?
Hvad kan yogaSOMATICS være gavnligt for?
- stress
- smerter
- stivhed
- søvnbesvær
- tankemylder
- åndedrætsproblemer
- og meget andet…
Et dagligt serviceeftersyn og en god investering i livet
Og det er det, yogaSOMATICS gør. Forbinder hjerne med krop og benytter metoder til at aktivere kroppens intelligens til en kalibrering af musklernes funktion, og som stimulerer bindevævet til mere smidighed, fornyelse og regenerering. Vi inviteres til at koble kontrolcenteret fra og lade os undervise af vores instinkter, sanser og intuition.
En helende praksis uden mål, men en rejse dybere ind i os selv – gennem kroppen.
Vi aktiverer det centrale nervesystem, som er det, der skaber og genskaber balance. Vores vaner, overbevisninger, tanker og kontrol er det, som skaber ubalance.
yogaSOMATICS er en oplevelsesbaseret uddannelse for krop og sind. Det er kroppens egne erfaringer med metoden, der skaber forståelsen. Når man mærker effekten skabes mening og sammenhænge og kommunikation med kroppens intelligens styrkes. Vi bliver vores egne healere langt hen af vejen, for vi kan også bedre mærke hvad der IKKE er godt og lærer at genkende, hvor sindet har ambitioner på kroppens vegne.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!